ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Καλλιεργήθηκαν από τους αρχαίους Φοίνικες και τους Ρωμαίους και αποτελούσαν εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Πέρσες Βασιλιάδες. Για πρώτη φορά, βρίσκουμε απεικονίσεις του σε τοιχογραφίες της Πομπηίας και σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά, ενώ σε μωσαϊκό χριστιανικής εκκλησίας στην Ιορδανία το δέντρο της αχλαδιάς φιγουράρει ως ένα από τα τέσσερα ιερά δέντρα.
Στην Κίνα, το αχλάδι ήταν ένα διαδεδομένο φρούτο ήδη από το 2.500 π.Χ. Το αχλάδι αποτελούσε και ένα σύμβολο. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν ιερό φρούτο και μάλιστα συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ίσιδας. Στην Κίνα, ακόμα και σήμερα, το αχλάδι είναι σύμβολο μακροζωίας, αγνότητας, σοφίας και δικαιοσύνης.

ΦΥΤΩΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
Η άγρια αχλαδιά, ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και εξελίχθηκε σε χιλιάδες ποικιλίες. Έγιναν τόσο γρήγορα δημοφιλή ώστε στη μεσαιωνική Ιταλία καλλιεργούσαν πάνω από 200 ποικιλίες. Μέχρι το 17ο αιώνα οι Γάλλοι είχαν αναπτύξει 300 διαφορετικές ποικιλίες, εμπνευσμένοι από το πάθος του Λουδοβίκου XIV για το συγκεκριμένο φρούτο και γενικότερα καθιερώθηκε ως φρούτο της αριστοκρατίας, σύμβολο αφθονίας και ευμάρειας, γι’ αυτό και απεικονίζεται συχνά σε πορτρέτα της εποχής.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΦΥΤΩΝ
ΜΗΝΕΣ
- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
- ΜΑΡΤΙΟΣ
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η καλλιέργεια της αχλαδιάς χρειάζεται σημαντικές ποσότητες λίπανσης για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ή καλά χωνεμένη κοπριά. Συπληρωματικά, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με άζωτο, φώσφορο και κάλιο στις αρχές του καλοκαιριού. Επιπλέον, ψεκάζουμε τις αχλαδιές διαφυλλικά με μίγμα ιχνοστοιχείων που περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και βόριο για να έχουμε καλύτερη θρέψη των δέντρων, ευρωστία και πλούσια παραγωγή.


ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αχλαδιάς με τρεις τρόπους: με σπόρο, με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και με τη μέθοδο του εμβολιασμού. Ας δούμε δούμε αναλυτικά ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει κάθε μέθοδος, προκειμένου να επιλέξουμε την κατάλληλη για τα δέντρα μας:
α) Πολλαπλασιασμός αχλαδιάς με σπόρο: Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους στην αρχή της άνοιξης για να πάρουμε σπορόφυτα αχλαδιάς, δηλαδή φυτά που προέκυψαν από σπόρο. Τα σπορόφυτα αχλαδιάς δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία αχλαδιού από την οποία πήραμε τον σπόρο (κουκούτσι) και θα πρέπει κάποια στιγμή να εμβολιαστούν με την επιθυμητή ποικιλία αχλαδιάς.
β) Πολλαπλασιασμός αχλαδιάς με εμβολιασμό: Ο πολλαπλασιασμός των ποικιλιών αχλαδιάς γίνεται με μπόλιασμα πάνω σε υποκείμενα αγριαχλαδιάς ή κυδωνιάς. Ο εμβολιασμός της αχλαδιάς γίνεται την περίοδο του Ιουνίου με βλαστάνοντα οφθαλμό ή την περίοδο Αυγούστου με κοιμώμενο μάτι (οφθαλμός). Σε ενήλικα δέντρα αχλαδιάς, γίνεται υπόφλοιος εγκεντρισμός τον Απρίλιο. Αν η αχλαδιά εμβολιαστεί πάνω σε κυδωνιά, έχει πιο περιορισμένη βλάστηση, μπαίνει νωρίτερα σε καρποφορία αλλά έχει μικρότερη παραγωγική ζωή. Αντίθετα, όταν η αχλαδιά εμβολιαστεί σε αγριαχλαδιά, είναι πιο ανθεκτική σε δυσμενείς συνθήκες και αναπτύσσεται καλά ακόμη και σε ξηρά και ασβεστώδη εδάφη.
γ) Πολλαπλασιασμός αχλαδιάς με μοσχεύματα: Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε ξυλώδεις βλαστούς (μοσχεύματα) αχλαδιάς μήκους περίπου 25 εκατοστώ την περίοδο του χειμώνα και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που περιέχουν τύρφη, άμμο και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση της τομής των μοσχευμάτων της αχλαδιάς. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τα μοσχεύματα σε δροσερό περιβάλλον με αρκετή υγρασία για να αναπτύξουν γρήγορα ριζικό σύστημα. Τα νέα δενδρύλλια αχλαδιάς μπορούν να μεταφυτευθούν στις αρχές της άνοιξης σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στην οριστική τους θέση στον κήπο ή το χωράφι μας.
ΚΛΑΔΕΜΑ
H καλλιέργεια της αχλαδιάς χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Αρχικά, υπάρχει το κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που δίνουμε σε νεαρά δέντρα της αχλαδιάς, και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγάλα ενήλικα δένδρα. Το κλάδεμα γίνεται στα τέλη του χειμώνα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση, όταν η αχλαδιά βρίσκεται σε κατάσταση ληθάργου. Συνήθως στους ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά διαμορφώνεται κατά το κλάδεμα, κυρίως, σε κυπελλοειδές σχήμα και λιγότερο σε παλμέτα που είναι το παραδοσιακό γραμμικό σύστημα φύτευσης. Με το κλάδεμα καρποφορίας, μειώνουμε τη βλαστική ανάπτυξη για να επιτύχουμε καλή καρποφορία.