ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

Τα κεράσια και τα βύσσινα έχουν κερδίσει μια θέση στο τραπέζι μας εδώ και αιώνες. Το ρουμπινί χρώμα και η ιδιαίτερη γεύση τους προσέλκυσε τους Ρωμαίους, τους Έλληνες αλλά και τους Κινέζους ευγενείς. Κουκούτσια από άγρια κεράσια έχουν βρεθεί σε οικισμούς από την εποχή του Χαλκού σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν γύρω στα 150 είδη αλλά τα δύο πιο σημαντικά όσον αφορά την παραγωγή φρούτων είναι το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και το πιο ξινό βύσσινο (Prunus cerasus) . Αυτά θεωρούνται ότι έχουν αρχαία προέλευση, με πιθανές πατρίδες την Αρμενια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Ιστορικοί αναφέρουν ότι το όνομά τους προέρχεται από την Cerasus, μια τουρκική πόλη.

ΦΥΤΩΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
Μέχρι το 800 π.Χ., καλλιεργήθηκαν στην Τουρκία και λίγο αργότερα στην Ελλάδα. Δένδρα κερασιάς προσφέρθηκαν το 1912 από τους Ιάπωνες ως δώρο φιλίας προς τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ιαπωνία, οι ανθισμένες κερασιές, οι “Sakura” όπως ονομάζονται, είναι ανυπέρβλητης ομορφιάς και αποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο της σημασίας της ανθρώπινης ζωής και την επιτομή της μεταμόρφωσης της ιαπωνικής κουλτούρας μέσα στους αιώνες. Τα κεράσια έφτασαν στην Αμερική με πλοίο από τους πρώιμους αποίκους στη δεκαετία του 1600. Η σύγχρονη παγκόσμια παραγωγή κερασιών άρχισε στα μέσα του 1800.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΦΥΤΩΝ
ΜΗΝΕΣ
- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
- ΜΑΡΤΙΟΣ
ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Το ιδανικό έδαφος πρέπει να είναι καλά αποστραγγισμένο για να αποφευχθεί η υπερβολική υγρασία, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ριζών. Επιπλέον, η κερασιά προτιμά ελαφριά, αναπνεούσα εδαφική υφή που διευκολύνει την αερισμό των ριζών. Ένα εδάφος με ισορροπημένο pH, κοντά στο 6.0-7.0, προωθεί την αποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η παρουσία θρεπτικών όπως αζώτο, φωσφόρο και κάλιο είναι ουσιώδης για την παραγωγή υγιών καρπών. Η σωστή φροντίδα του εδάφους είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη καλλιέργεια κερασιάς και σε αυτό βοηθάει η ανάλυση του εδάφους πριν τη φύτευση. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εξετάσουν τι λείπει από το έδαφος ή τι υπερέχει και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες ώστε το έδαφος να θεωρείται ιδανικό για τις προδιαγραφές των κερασιών.
Όσον αφορά την άρδευση, το κεράσι χρειάζεται το νερό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα 40 περίπου μέρες πριν τη συγκομιδή για να επιτευχθεί το μέγιστο μέγεθος των καρπών.
Παρόλα αυτά η υγρασία επάνω στον καρπό μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο του κερασιού, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο να γίνουν σωστά όλοι οι ψεκασμοί.


ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ
Gizela cap μάξιμα
ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Το ιδανικό κλίμα είναι ήπιο, με δροσερούς, αλλά όχι υπερβολικά κρύους χειμώνες, που επιτρέπουν την ανάπαυση του δέντρου και όχι την καταστροφή των καρπών. Οι θερινές θερμοκρασίες περίπου 20-25°C συμβάλλουν στην ανθοφορία και την επιτυχημένη ανάπτυξη των καρπών. Επίσης, το κεράσι απαιτεί περίοδο ψύχους κατά το χειμώνα, που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του φυτού. Η κερασιά ευεργετείται από την έκθεση στον ήλιο και επαρκή υγρασία του φυτού κατά την ανθοφορία. Συνολικά, η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων διαμορφώνει τις κλιματολογικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη καλλιέργεια κερασιάς.
ΚΛΑΔΕΜΑ
Το κλάδεμα της κερασιάς γίνεται κάθε χρόνο μέσα στο χειμώνα, τους μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, όταν η κερασιά βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου. Η χειμερινή περίοδος είναι η κατάλληλη εποχή κλαδέματος για όλα τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα. Kλαδεύουμε τις κερασιές σε μέρες που διαθέτουν ηλιοφάνεια και περιορισμένη υγρασία ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο προσβολής από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε τις κερασιές με χημικό σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος. Το κλάδεμα της κερασιάς, όπως και σε όλα τα καρποφόρα δέντρα, διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα κερασιάς και το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα κερασιάς.
Συστήματα διαμόρφωσης κερασιάς :
- Ελεύθερα δέντρα (κύπελλο) : Ο κεντρικός κορμός της κερασιάς διαμορφώνεται σε ύψος περίπου μισό μέτρο, από τον οποίο αναπτύσσονται 3-5 κεντρικοί βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας φέρει δύο βασικούς κλάδους: ο πρώτος σε απόσταση μισό μέτρο από τη βάση του βραχίονα και ο δεύτερος σε απόσταση 70 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο.
- Παλμέτα : Τα φυτά υποστηρίζονται από κολόνες συνδεδεμένες με σύρματα και υπάρχει πυκνή φύτευση που δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο ανά φυτό. Η διαμόρφωσή τους επιβάλλει αυστηρό κλάδεμα και αποστάσεις ιδανικές για να φωτίζονται σωστά όλα τα “μάτια” δηλαδή οι μελλοντικοί καρποί. Ο κεντρικός κορμός θα πρέπει να έχει ίδιο πάχος από το έδαφος μέχρι την κορυφή και επίσης το υποκείμενο του φυτού να είναι έξω από το χώμα.